HAYAL DEMİRKOL

Hayal'in mutfağı...

Mia caramella'nın eşsiz lezzetleri artık burada !

tarifler benden, afiyet sizden...

28 Mayıs 2010 Cuma

fırında ege usulu zeytinyağlı biber dolması



1 kg dolmalık biber
3-4 adet domates
dolma harcı:
2 su bardağı pirinç
1/2 kg taze soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet taze nane
1 demet dereotu
3-4 adet domates
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuşüzümü
1 çorba kaşığı dolmabaharı
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tozşeker
1,5 çay bardağı zeytinyağı
pişirmek için:
2,5 su bardağı su
1,5 çay bardağı zeytinyağı
tuz, şeker

Pirinci iyice yıkayıp süzülmesi için kevgire alın. tüm yeşillikleri temizleyip ayıkladıktan sonra ince kıyın.
nemini almak için fıstıkları küçük bir tavada kavurun. kuşüzümlerini de yıkayıp bir kasede ıslatarak yumuşamaya bırakın.

derin bir kaba aktardığınız pirinci, soyulup küp doğranmış domates ve kıyılmış yeşillikler ile harmanlayın. ardından sırasıyla fıstık, üzüm, baharatlar ve zeytinyağını ekleyin. harcın tamamını parmak uçlarınızla ovup biraz yoğurduktan sonra tepesini açtığınız biberlerin içine paylaştırın.
biberlerin tepelerini kapatmak için domateslerin kabuklu kısımlarından parçalar kesip üzerlerine yerleştirin.
hazırladığınız biberleri güvec veya fırın ısısına dayanıklı döküm bir tencereye dizin. üzerine yaklaşık 2,5 bardak su, biraz tuz, bir kaşık şeker ve 1,5 çay bardağı zeytinyağı gezdirin.
ocakta orta ateşte pişirmeye başlayın. kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 4-5 dakika sonra ocaktan alın ve önceden ısıtılmış fırına koyun.
biberlerin üzerleri kızarıcak şekilde pişirin.
kulağa biraz zahmetli gibi geliyor ama inanın öyle değil.
mutlaka denemelisiniz... eğer yoksa da mutlak surette döküm bir tencere edinin kendinize. yemeklerin vazgeçilmezi bence :)
deneyenlere afiyet olsun...
eğer üşenip de yapamayan varsa onu da cafeye beklerim artık...

2 yorum:

umutluhayat dedi ki...

ilk kez fırında duyuyorum ellerinize sağlık deneyeceğim

SeViL ( sevdalitatlar ) dedi ki...

Off tam benlık bayılırım zeytinyağlılara..
Ellerine sağlık..